Lær om Balsamico

Oprettet d.

Balsamico – lidt baggrundsviden

 

De fleste kender sikkert til Balsamico. Men de færreste kender til de forskellige typer af Balsamico. Og det kan betyde, at man enten går glip af nogle store oplevelser eller man kommer til at bruge en alt for dyr Balsamico til noget, hvor det reelt er bedre med et billigere produkt.

 

Balsamico kan bedst beskrives som et produkt, der er fremstillet ved at koncentrere (indkoge) most fra vindruer. Derpå lagres den indkogte most i kortere eller længere tid. Der er 2 drue-typer, der er tilladte til fremstilling af Balsamico (uanset type): Trebbiano – som er den mest anvendte - og Lambrusco.      
 

Der findes i princippet 3 forskellige Balsamico kvaliteter.


•     Balsamico Vinegar of Modena
•     Balsamico Condimento
•     Traditional Balsamico Vinegar of Modena DOP

 

Der findes desuden produkter, der blot kaldes Balsamico. De kan komme fra andre lande, være fremstillet på æbler og andre frugter og det kan endelig være kemisk fremstillet. Det har efter vores mening intet med Balsamico at gøre.  
 

De 2 første – Balsamico Vinegar of Modena og Balsamico Condimento – er i indhold og måden de fremstilles på, ret forskellige. Den sidste – Traditional Balsamico Vinegar of Modena DOP (kaldet DOP i det efterfølgende) fremstilles i princippet på samme måde som Balsamico Condimento, men DOP har lidt strengere kvalitetskrav – primært en højere minimum-alder og druerne skal komme fra regionen, hvor Modena ligger.

 

Prismæssigt er DOP markant dyrere end Balsamico Condimento og der er efter vores mening ingen grund til at betale denne højere pris, hvis det vel at mærke er en Condimento fra en god producent. Balsamico-eksperter vil sikkert være uenige med mig i denne betragtning – men Balsamico anvendes oftest som tilbehør til noget andet – f.eks. til at dryppe på lidt ost eller til en lækker tatar – og smagsindtrykket blandes derfor med noget andet, som gør det svært at fange nuancerne. Smager man Balsamico alene – som i en vinsmagning – så kan man smage kvalitetsforskellen. Men vores påstand er, at nuancerne forsvinder, når man anvender Balsamico som tilbehør til mad.

 


Balsamico som tilbehør til mad

 

I det efterfølgende vil vi derfor koncentrere mig om Balsamico Vinegar og Balsamico Condimento.
Balsamico - i alle 3 kvaliteter - kan udelukkende fremstilles i og omkring byen Modena, som ligger nord-vest for Bologna i regionen Emilia-Romagna. Der er knap 200.000 indbyggere i Modena.

Grundsubstansen i alt Balsamico er koncentreret (indkogt) drue most. Så man presser vindruerne og kort efter startes indkognings-processen. Her koncentreres mosten til ca. 50%.  
     
Op til dette stadie, er der ikke den store forskel på de 3 typer Balsamico – bortset fra druekvaliteten og evt. hvor druerne kommer fra. Typen af druer og fremstillingsmetoden er den samme.  
Balsamico Vinegar of Modena fremstilles herfra som en blanding af den indkogte most (Balsamico) og lagret vineddike. Ofte er der 80% eddike og 20% Balsamico. Balsamicoen kan fint være lageret – også længe – og blander man en god Balsamico med en fin lagret eddike, så får man et fantastisk produkt. Så selv om Balsamico Vinegar of Modena er kvalitetsmæssigt på det laveste niveau, så kan det i den grad være et høj-kvalitetsprodukt – som også kan være meget dyrt. Problemet med Balsamico Vinegar of Moderna er, at reglerne for denne kvalitet er meget løse. Du finder derfor alt fra noget tyndt sjask der smager surt til de lækreste tyktflydende produkter – der kan koste mere end 1.000 kr. for 100 ml.

 

 

Balsamico Condimento er altid lavet 100% på indkogt most. Så på den måde er der en ”bund” for kvaliteten. Der er naturligvis også kvalitetsforskelle her, men en Balsamico Condimento er sjældent dårlig. Og det er meget enkelt – jo længere mosten er lagret, jo mere koncentreret og tykkere bliver Balsamico’en. Og dermed også dyrere. Det lidt spøjse ved reglerne for Balsamico Condimento er, at man IKKE må angive hvor mange år Balsamico’en er lagret – på trods af, at dette er vigtigt indikator for, hvad du finder i flasken. Men som altid i Italien, så er der veje rundt om loven. F.eks. kalder producenten Gocce, som Ilvino importerer, den Balsamico der er lagret i 15 år for no 15. Men ikke noget med år. Vi er vel i Italien! Jo mere en Balsamico er lagret, jo tykkere er den og den bliver naturligvis også mere koncentreret og sødere / mildere.

Hvad er så forskellen på en Balsamico Vinegar of Modena og en Condimento, når nu begge kan være kvalitetsprodukter? En Balsamico Vinegar of Modena – som typisk indeholder 80% lagret eddike – er i sagens natur mere syrlig og har en lidt tydeligere smag af eddike. Condimento er sødere og mildere i smagen. Og dermed adskiller anvendelsen af de typer sig også. Balsamico Vinegar of Modena benytter jeg altid blandet op med olivenolie og nogle gange også tilsat f.eks. hvidløg og/eller sennep (som jo også indeholder eddike). Sådan en dressing passer perfekt til salater, hvor man gerne tydeligt må fornemme smagen af dressingen og syrligheden fra eddiken giver et godt modspil.
 

Condimento bruger vi både i ren form og blandet op med olie (men aldrig hvis der skal sennep i). Og hvis det er en Condimento med en vis alder – f.eks. 15 år – så bruger vi den kun i ren form. F.eks. nogle få dråber på hårde oste eller til en tatar. En 6-årig Condimento blander vi ofte op med en god olivenolie og benytter til salater, hvor syren ikke gør godt. F.eks. hvis vi laver en salat med kerner fra granatæbler.    

 

     
 

Hvid Balsamico: 

 

Hvid Balsamico findes i de samme kvaliteter som den mørke udgave. Det er de samme druer, næsten samme fremstillingsmetode og samme kvalitets-principper. Farveforskellen findes i ordet ”næsten”, da en hvid balsamico fremstilles under lavere tryk og lavere temperaturer. Dermed ekstraherer man mindre farve. Der er yderligere forskel på de fade man benytter.

Hvid Balsamico er mildere i smagen, mindre syre, mindre sødme og mindre power – men mere delikat og elegant. En Condimento uden alder benytter vi altid blandet op med olie og benytter denne blanding til lidt mere sarte salater. En 15-årig hvid Condimento benytter vi til oste, der er mindre kraftige i smagen, på fisk eller direkte på en frugtsalat.
     

Til inspiration, så er her en opskrift på en salat, hvor vi benytter en dressing med hvid Balsamico Condimento uden alder blandet med en god olivenolie. Salaten består af:

    

  • Baby spinat
  • Mango skåret i tern
  • Forårsløg (grofthakket)
  • Avokado skåret i skiver
  • Fetaost
  • Dressing: 2/3 god olivenolie 1/3 hvid balsamico uden alder.

 

Læg baby spinat i bunden og læg blandet mango, forårsløg og avokado på baby spinaten. Hæld dressing over og slut af med smuldret fetaost. Velbekomme.!

 

Baby spinat i bunden

 

Avokado skriverne kommer på 

 

Mango i tern og grofthakket forårløg

 

2/3 god olivenolie + 1/3 hvid balsamico blandes. Smag til med salt og peber. I alt ca. ½ dl, som fordeles over salaten

 

Til sidst smuldret fetaost

 

En super lækker salat er færdig


Med vinøs hilsen
Ilvino


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar