Lær om Champagne (del 1 - jordbunden og historien)

Oprettet d.

Champagne - jordbunden og historien


Man kan måske starte med en påstand - hvorfor er Champagne bare bedre end andre mousserende vine?


Selvom det er en påstand, at Champagne er bedre end alt andet mousserende vin, så mener vi ikke desto mindre, at det er korrekt. Det betyder IKKE, at andet mousserende vin IKKE kan smage godt, men Champagne kan noget helt specielt, som det ikke er lykkedes andre områder at kopiere.

Man kan kopiere meget i vinens verden - hvilke druer man benytter, opbindingsmetoder af druestokkene, høstudbytte, måden man arbejder på både i marken og i kælderen, etc, etc. Men man kan ikke kopiere terroir'et. Terroir er fællesbetegnelsen for klima, jordbund og topografi. Champagne ligger nordligt - faktisk det nordligste vinområde i Frankrig efter Alsace og man har historisk opfattet området som for køligt til at lave andet end Champagne. Klimaet er yderligere under indflydelse fra både havet og kontinentet. Jordbunden er overvejende kalksten, som ud over at give en speciel smag til Champagnen også giver gode dræningsforhold. Og endelig er topografien ideel med stejle (bølgende) skåninger, der sikrer optimal eksponering for solen samt fremragende "ventilation", således at der sjældent opstår råd og sygsomme i drueklasserne. Og lige netop dette terroir er perfekt til fremstilling af mousserende vine og dette kan ikke kopieres.

Champagne-fremstilling går helt tilbage til starten af 17-tallet, så man har også haft mange år at øve sig på i Champagne. Den franske fortælling om Champagne starter med munken  Dom Pérignon, der efter sigende skulle have opfundet Champagne ved et tilfælde, og første gang han smagte "en vin med bobler", skulle han have sagt "I'm drinking stars" (dog nok på fransk).

 

Sandheden er dog, at englænderne mere end 50 år tidligere begyndte at anvende kork som vinpropper og det er forudsætningen for at kunne lave bobler i en vin. Så efter alt sandsynlighed var det englænderne, der opfandt den mousserende vin - og ikke franskmændene.

 

 

Men den franske historie om munken Don Pérignon, der ved et tilfælde opfandt Champagne - og kom med de berømte ord "I'm drinking stars" er langt bedre - så formentlig derfor er det den historie, der har overlevet.

 

I del 2 om Champagne i serien "Lær om...." omhandler selve måden man fremstiller Champagne på.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar