Champagne - jordbunden og historien
Man kan måske starte med en påstand - hvorfor er Champagne bare bedre end andre mousserende vine?
Selvom det er en påstand, at Champagne er bedre end alt andet mousserende vin, så mener vi ikke desto mindre, at det er korrekt. Det betyder IKKE, at andet mousserende vin IKKE kan smage godt, men Champagne kan noget helt specielt, som det ikke er lykkedes andre områder at kopiere.
Man kan kopiere meget i vinens verden - hvilke druer man benytter, opbindingsmetoder af druestokkene, høstudbytte, måden man arbejder på både i marken og i kælderen, etc, etc. Men man kan ikke kopiere terroir'et. Terroir er fællesbetegnelsen for klima, jordbund og topografi. Champagne ligger nordligt - faktisk det nordligste vinområde i Frankrig efter Alsace og man har historisk opfattet området som for køligt til at lave andet end Champagne. Klimaet er yderligere under indflydelse fra både havet og kontinentet. Jordbunden er overvejende kalksten, som ud over at give en speciel smag til Champagnen også giver gode dræningsforhold. Og endelig er topografien ideel med stejle (bølgende) skåninger, der sikrer optimal eksponering for solen samt fremragende "ventilation", således at der sjældent opstår råd og sygsomme i drueklasserne. Og lige netop dette terroir er perfekt til fremstilling af mousserende vine og dette kan ikke kopieres.
Champagne-fremstilling går helt tilbage til starten af 17-tallet, så man har også haft mange år at øve sig på i Champagne. Den franske fortælling om Champagne starter med munken Dom Pérignon, der efter sigende skulle have opfundet Champagne ved et tilfælde, og første gang han smagte "en vin med bobler", skulle han have sagt "I'm drinking stars" (dog nok på fransk).
|
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.